Tenerife Insider Tips

Openbaar vervoer: Tita-bussen

OPENBAAR VERVOER IN TENERIFE

Tenerife per bus ontdekken

TITSA bus

De groene TITSA bussen, lokaal ook wel Guaguas genoemd (spreek uit: WaWaas) zijn alom vertegenwoordigd op het eiland. Het is een uitstekend openbaar transportmiddel om van ‘A naar B’ te komen.

Klik hier voor de link naar de website van de busmaatschappij (Spaans en Engels). Hierop vind je, onder het kopje Fares and Discounts, uitleg over de buspas en een QR code voor de buspas app. En natuurlijk ook de actuele reistijden van de bus plus andere handige informatie.

De bussen zijn comfortabel en voorzien van airconditioning. Bovendien beschikken de bussen op de langere trajecten over gratis Wifi en handige USB oplaadpunten.

Het is overigens zeer gunstig – en relatief snel – om met de bus te reizen. Om een voorbeeld te geven: vanaf de populaire kustplaats Costa Adeje duurt het ongeveer veertig minuten om met de TITSA bus naar de luchthaven van Tenerife Zuid te rijden, en dit kost ongeveer 3,- € per persoon.

Voor kortere trajecten kun je rekenen op 1,50 €.

Ten+ kaart systeem

Deze buskaart (Tarjeta TenMás) kan op veel punten gekocht worden, zoals krantenkiosk, minimarkt en natuurlijk ook bij de grote busstations.

Op de website van de busmaatschappij staan alle verkooppunten. Hier is het ook mogelijk de kaarten op te laden. Let wel: het kan soms 8 uur duren voor het opgeladen saldo op de kaart is bijgeschreven. De buspas app kan overigens ook als buskaart gebruikt worden. Handig!

Op de luchthavens van Tenerife Zuid en Tenerife Noord  staat een self service machine met kaartverkoop. Dagelijks is er ook TITSA personeel aanwezig tussen 10.00 -18.00 (luchthaven Zuid) en 09.30 – 17.30 (luchthaven Noord) dat de net aangekomen bezoekers op weg helpt met informatie over de buskaart, busnummers etc. Uitstekend geregeld dus!

Ten+ self service TFS

Het is mogelijk om met meerdere mensen op 1 kaart te reizen, maar je moet dat dan wel even aangeven bij de chauffeur voordat je de kaart inscant bij instappen. En er moet natuurlijk genoeg saldo op de kaart staan, maar dat spreekt denk ik voor zich.

Bij het instappen hoef je de chauffeur niet te zeggen tot welke halte je mee wilt rijden, het volstaat de kaart langs de scanner te halen (naast de chauffeur). Bij het uitstappen moet je dan ook weer uitchecken (scanner bij de uitgang). Je ziet dan meteen ook het overgebleven saldo.

De Ten+ kaart is overigens ook geldig voor de tram in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife.

Bagage, kinderwagens, fietsen meenemen in de bus

De bussen op langere trajecten hebben een bagageruimte onder de bus. De klep van de bus gaat vanzelf open en je moet je bagage hier zelf inleggen.

Zelf heb ik nooit een slechte ervaring gehad met dit systeem, maar ik raad toch aan waardevolle spullen (portemonnee, paspoort) uit de bagage te verwijderen en mee te nemen in de bus. Zeker is zeker, toch?

In bussen zonder bagageruimte mogen alleen vouwfietsen op rolstoel-toegankelijke plaatsen mee. Eventuele passagiers in een rolstoel hebben hierbij wel voorrang op deze plek. Ter veiligheid, moet de fiets onderweg worden vastgemaakt met de beschikbare gordels.

Het eiland verkennen met het openbaar vervoer

Dit klinkt misschien allemaal als ‘Busrijden for Dummies’, maar uit eigen ervaring weet ik dat het voor sommige mensen soms best een overwinning is met openbaar vervoer te reizen in het buitenland. Als ik zelf naar een onbekende bestemming ga vind ik het eigenlijk heel fijn als ik van tevoren weet hoe zulk soort dingen werken. Het kan een misschien ietwat stressvolle ervaring veranderen in een gezellige uitstap. Zo zie je wat van het eiland, van de lokale bevolking en bovendien is het zeer gunstig van prijs.

El Teide bezoeken met het openbaar vervoer

Busnummers: 342 vanaf Costa Adeje en 348 vanaf Puerto de la Cruz

Bus 342, die vanaf 6,05 € euro kost, vertrekt om 09.15 uur vanaf de bushalte van Costa Adeje, met retour om 15:15 uur vanaf El Portillo. De 348, met een prijs vanaf 4,10 €, vertrekt om 09:30 uur vanuit Puerto de la Cruz en keert terug om 15:55 uur terug vanaf de Parador.

Let op: voor het moment gaan de Teide bussen alleen op vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen. Let erop dat er  in sommige maanden op maandag, woensdag en vrijdag jachtseizoen is. Van 1 t/m 29 oktober 2021 bijvoorbeeld zijn sommige wandelgebieden rondom de Teide niet toegankelijk.

Ik zal even niet ingaan over wat ik überhaupt van deze manier van ‘Muflón-controle’ vind, maar hou er dus rekening mee. In deze link een plattegrond van de gebieden waar beperkt wandelen mogelijk tijdens het jachtseizoen.

Goed nieuws voor wandelaars

In tegenstelling tot vroeger, is er nu ook een verbindingsbus tussen de hoogtepunten van het Parque Nacional del Teide. Er worden stops gemaakt bij Portillo Bajo, het bezoekerscentrum, Portillo Alto, Minas de San José, Montaña Blanca, de kabelbaan en de Parador (Roques de García).

De nieuwe lijn, bus 342 (die vanaf Costa Adeje naar de Teide rijdt), zal het Nationale Park  in beide richtingen doorkruisen  en kost 2,10 €. De bus-tijden zijn om 11.00, 12.30, 13.10 en 14.40 uur vanaf het bezoekerscentrum in de richting van de Parador en 11.20, 12.30, 13.10 en 14.00 uur vanaf de Parador in de richting van de bezoekerscentrum.

Tickets kunnen contant worden betaald, met de Ten+ kaart, met een creditcard of met een Ten+ toeristenkaart van 1 of 7 dagen. De exacte routes en dienstregelingen van de lijnen kunnen worden geraadpleegd op de website.

Ik zal in de (nog te creëren) sectie over bijzondere wandelingen ook nog aandacht besteden aan de prachtige wandelroutes in en rondom het Nationale Park.

Rolstoel toegankelijkheid

De meeste bussen op de korte trajecten, hebben een handig systeem voor rolstoelen om in en uit te rijden. De bussen op de lange trajecten (zoals bus 111, die Costa Adeje verbindt met de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife) hebben deze optie helaas niet. Op de website van TITSA meer gedetailleerde informatie hierover.

Goed om te weten

Als je bij een bushalte staat en de bus nadert, is het de gewoonte de chauffeur even een hand teken te geven dat je van plan bent om in te stappen.

En, natuurlijk net zo belangrijk: als je de bushalte nadert waar je uit wilt stappen, druk dan tijdig genoeg op de Stop knop in de bus.

Wegens de Covid-19 situatie, is het dragen van een mondkapje in de bus verplicht, inmiddels mag er wel weer met cash betalen (dit was een tijd lang niet mogelijk). Het is echter aan te raden toch een Ten+ kaart aan te schaffen, want het spaart veel tijd bij het instappen.